Brazilië wordt het nieuwe thema van museum Beelden aan Zee voor de zomertentoonstelling van 2016

Brasil, Beleza?!

25 mei t/m 2 oktober 2016, museum Beelden aan Zee

25 mei t/m 28 augustus 2016, Lange Voorhout, Den Haag

Brazilië wordt het nieuwe thema van museum Beelden aan Zee voor de kunstmanifestatie van 2016 in museum Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout in Den Haag en op vele satellietlocaties in de stad. De Olympische Spelen van 2016 zijn de aanleiding voor een ode aan de Braziliaanse beeldhouwkunst. De letterlijke vertaling van het woord belezais schoonheid maar het wordt tegenwoordig onder jongeren en vrienden gebruikt als een begroeting  of  als  akkoord, als een ‘What’s up?’Beleza is een moment van reflectie, stil staan bij het nu; om vervolgens weer op te gaan in een zinderend land dat steeds in beweging is.
In Brasil, Beleza?! krijgt de bezoeker grip op de huidige stand van zaken in de hedendaagse Braziliaanse kunst en cultuur. De  kunstenaars reflecteren vanuit verschillende thema’s op de hedendaagse omstandigheden waarin  ze  leven  en  verwijzen  tegelijkertijd  terug  naar  de  historische momenten die invloed hebben gehad op de vorming van het huidige Brazilië. Brazilië is immers een gigantisch land waarvan de geschiedenis als het ware van buiten naar binnen is geschreven. De veelzijdige identiteit van het land is het gevolg van eeuwen immigratie uit Europa, Afrika en Azië. De geselecteerde kunstwerken zijn in de laatste 60 jaar geproduceerd door meer dan 30 kunstenaars die ofwel afkomstig zijn uit het land of er tegenwoordig wonen.
Museum Beelden aan Zee maakt iedere zomer een grootschalige tentoonstelling met een landenthema. Tot nu toe zijn China, Zuid-Afrika, Rusland, Frankrijk en Vlaanderen aan de beurt geweest. Met deze tentoonstellingen, die mede mogelijk gemaakt worden door de gemeente Den Haag, wil museum Beelden aan Zee bijdragen aan de stad Den Haag als internationale stad van vrede en recht. En met succes, de tentoonstelling Vormidable trok 250.000 bezoekers op het Lange Voorhout in Den Haag.
De tentoonstelling wordt samengesteld door Carolyn H. Drake, onafhankelijk curator en directeur van A Tale of a Tub in Rotterdam en Alessandra Laitempergher van museum Beelden aan Zee.
Aan de tentoonstelling nemen ruim dertig kunstenaars deel; Amilcar de Castro, Marcius Galan, Héctor Zamora, Marcos Chaves, OPAVIVARÁ!, Marcelo Cidade en nog vele anderen.
About the Author:


Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>